Die ersten Nutznießer des Solar-Home-Systems Projects

Die ersten Nutznießer des Solar-Home-Systems Projects im Gisagara Distrikt, Frau Uwimana und ihr Mann, Herr Theogéne Bathege mit Ihren Kindern.

Theogènes Familie en een aantal van haar nazaten werden de eerste gebruikers van Solar-Home-Systems in Ruanda. Zij zijn ook een van de 7 miljoen mensen die nog steeds geen nationale energiewet van het land hebben. De familie is blij, omdat ze voor het eerst hun huis kunnen zien, hun mobiele telefoon en een kleine digitale radio kunnen gebruiken. Zij kunnen ook door het gebruik van zonne-energie hun maandelijkse kosten voor energie besparen.

In andere Haushalten in Ruanda heeft Kerosine noch immer een plaats als Hauptenergielieferant. Kerosine is teuer en het gebruik ervan zet erhebliche Mengen an gesundheitsschädlichem Ruß frei. Volgens regeringsinformatie (Energy Group Report Aug/2017) ligt het elektriciteitspercentage in Ruanda op 41%. Terwijl ze in stedelijke gebieden 72% erreicht, ligt ze in ländlichen Gebieten slechts bij 9%. Ook heeft slechts een klein deel van het landbezit toegang tot Stromnetz. Een ander probleem zijn de beperkte financiële mogelijkheden voor Off-Grid bedrijven.

Das Pilot-Projekt wird gefördert durch die Vereinte Evangelische Mission (VEM) mit Hauptsitz in Wuppertal. Het is de bedoeling dat nieuwe wegen in de financiering van off-grid-oplossingen worden bewandeld. Das dem Solar-Home-System-Projekt zugrunde liegende Finanzierungsmodell wurde in Deutschland durch das One-for-the-Climate (OftC) sowie das Büro Ö-quadrat (Ö2) entwickelt. SHS-Besitzern erlaubt die Nutzung von pay-as-you-go Systemen, die die Nutzung der SHS-kits wirtschaftlich machen. Im Rahmen des pay-as-you-go Systems zahlen die Nutzer zunächst eine 20-prozentige Anzahlung über 21.200 RWF (ca. 21 €). Die übrigen Kaufraten werden über 22 Monate zu je 5.200 RWF gezahlt.

In de meeste gevallen zijn de kosten hier lager dan voor het opladen van mobiele telefoons of kerosine. Das SHS-Projekt bietet also vielfachen Nutzen. Door de vervanging van kerosine door zonne-energie is het niet alleen een bijdrage tot klimaatbescherming. Die Verfügbarkeit von Elektrizität und Licht sowie die Vermeidung von gesundheitsschädigenden Rußemissionen bedeuten einen Meilenstein in Bezug auf die Verbesserung der Lebensqualität der Empfängerfamilien.

Blijf kijken