Alle 200 Solar Home Systemen erfolgreich geïnstalleerd!

Het SHS-project in Ruanda is succesvol gestart. In oktober 2019 worden alle Solar Home Systemen geïnstalleerd. Als elk SHS-kit een bijdrage levert aan de bescherming van het klimaat, zijn voor de meeste gezinnen, die in de aanschaf van SHS-kits hebben geïnvesteerd, ook heel andere inspanningen van groot belang. Die zonne-energie heeft het leven van meer dan 200 gezinnen, met vier tot vijf personen, in de landelijke gebieden van het land aanzienlijk verbeterd. Schulpflichtige Kinder und Jugendliche haben beispielswiese erstmals nach Einbruch der Dunkelheit Licht zur Verfügung, um Bücher zu lesen und Hausaufgaben zu machen, wie Louise Niringiyimana (19 Jahre alt) aus dem Dorf Karubi berichtet:

“Ich gehe in die 12. Klasse. Toen wij het Solar Home System bekeerden, was mijn zus Charlotte – die in de 9. Klasse woont – en ik niet blij in een huis zonder licht te wonen. Klasse gehangen – en ik niet glücklich in einem Haus ohne Licht zu wohnen. Toen wij de laatste dagen in een huis waren, was een Taschenlampe met batterijvoeding onze enige lichtbron. Tegenwoordig zijn veel dingen anders in de stad. Jetzt können wir jederzeit unsere Aufgaben für die Schule vorbereiten, Tag und Nacht. Ook tijdens de vakantieperiode. Außerdem, können wir nach aktuellen Informationen suchen, seit dem wir ein Radio haben und verschiedenen Radiokanälen folgen. We geven geen geld meer uit om batterijen voor die zaklampen te kopen, omdat we een Solar Home System hebben. Bovendien kunnen wij met de SHS KIT onze handen vrijmaken en onze huiskamer verlichten. Außerdem können wir nun abends viel länger mit unseren Eltern zusammen sitzen und Informationen austauschen.”

Die SHS-kits erhöhen ook niet alleen die Bildungschancen der Kinder, maar erlauben es den Familien die eingesparten Kosten für Kerosin, Kerzen oder Batterien anderweitig zu investieren wie Claudine Uwizeyimana (29 Jahre alt) aus dem Dorf Gakoma betont:

“Het belangrijkste bij Solar Home Systems is dat we nu licht in onze woning hebben. We leven niet langer in de duisternis – dankzij de kits. Het helpt ons met onze telefoon en radio. Dadurch wurden unsere Haushaltsausgaben drastisch gereduceerd. Bijvoorbeeld het geld dat we nodig hadden om Kerosine en Kerzen te kopen.”

Deze twee uitgelokte stimuli zijn hier zeer geschikt voor verschillende families met wie wij en de projectleider hebben samengewerkt. Alle Beteiligten zijn blij met die Rückmeldungen und den bisherigen Erfolg des Projekts. Het is duidelijk dat een gezamenlijke klimaatbescherming van de mensen in het Noorden en het Zuiden door middel van investeringen in duurzame energie mogelijk is. Het is niet alleen mogelijk, maar het gaat in dit geval ook hand in hand met het gebruik van energiearmoede. Last but not least ziet het er naar uit dat de inzet van alle deelnemers aan ons proefproject op het gebied van opleiding, veiligheid en gezondheid positieve resultaten heeft opgeleverd. Alle betrokken investeerders en samenwerkingspartners, die hun succes hebben behaald, zijn op deze plaats bijzonder dankbaar. Dit geldt met name voor de Vereinte Evangelische Mission, de Evangelische Kirche von Westfalen en de Entwicklungsdienst der Anglikanischen Kirche von Ruanda (RDIS).

Blijf kijken