Alle 375 Solar Home Systemen succesvol geïnstalleerd!

Het SHS-project in Rwanda is succesvol geweest. Alle solar home systemen worden in oktober 2019 geïnstalleerd. Hoewel elke SHS-kit een bijdrage levert aan de bescherming van het klimaat, zijn voor de meeste gezinnen die in SHS-kits hebben geïnvesteerd, heel andere effecten bijzonder opmerkelijk. Zonne-energie heeft het leven van meer dan 300 gezinnen, met gemiddeld vier tot vijf leden, in de plattelandsgebieden van het land al op verschillende manieren aanzienlijk verbeterd. Schoolgaande kinderen en adolescenten hebben bijvoorbeeld voor het eerst na zonsondergang licht om boeken te lezen en huiswerk te maken, zoals Louise Niringiyimana (19 jaar) uit het dorp Karubi schrijft:

“Ik zit in de 12e klas. Voordat we thuis het Solar Home System kregen, waren mijn zus Charlotte – die in de 9e klas zit – en ik niet blij om in een huis zonder licht te wonen. Als we ’s avonds huiswerk maakten, was een zaklamp op batterijen onze enige lichtbron. Tegenwoordig zijn veel dingen thuis anders. Nu kunnen we onze opdrachten voor school op elk moment voorbereiden, dag of nacht. Zelfs tijdens de vakantie. Bovendien kunnen we zoeken naar actuele informatie omdat we een radio hebben en verschillende radiokanalen volgen. We geven geen geld meer uit om batterijen te kopen voor de zaklampen sinds we thuis een systeem op zonne-energie hebben. Bovendien kunnen we met de SHS KIT onze mobiele telefoons opladen en ons huis verlichten. Bovendien kunnen we nu ’s avonds veel langer samen met onze ouders zitten en informatie uitwisselen.”  De SHS-kits vergroten niet alleen de onderwijskansen van de kinderen, maar stellen de gezinnen ook in staat de uitgespaarde kosten voor kerosine, kaarsen of batterijen op andere manieren te investeren, zoals Claudine Uwizeyimana (29 jaar) uit het dorp Gakoma benadrukt: “Het belangrijkste van de Solar Home Systems is dat we nu licht in huis hebben. We leven niet langer in het donker – dankzij deze kits. Het helpt ons om onze telefoons en onze radio op te laden. Dit heeft onze huishoudelijke uitgaven drastisch verlaagd. Bijvoorbeeld dit geld dat we vroeger moesten uitgeven om kerosine en kaarsen te kopen.”

Deze twee geselecteerde stemmen vertegenwoordigen de ervaring van talrijke gezinnen met wie wij spraken. Alle betrokkenen zijn blij met de feedback en het succes van het project tot nu toe. Het bewijst dat gemeenschappelijke klimaatbescherming voor mensen in het noorden en het zuiden van de wereld mogelijk is door investeringen in hernieuwbare energie. Het is niet alleen mogelijk, maar in dit geval gaat het hand in hand met het uitbannen van energiearmoede en vormt het een belangrijke stap naar meer sociale gelijkheid voor de begunstigden die wij bedienen. Last but not least laat het zien hoeveel positieve neveneffecten de inzet van alle betrokkenen bij ons proefproject ook heeft opgeleverd op het gebied van onderwijs, veiligheid en gezondheid. Wij maken van deze gelegenheid gebruik om onze bijzondere dank uit te spreken aan alle investeerders en samenwerkingspartners die dit succes mogelijk hebben gemaakt. Dit geldt met name voor de Verenigde Evangelische Missie, de Evangelische Kerk van Westfalen en de Ontwikkelingsdienst van de Anglicaanse Kerk van Rwanda (RDIS).